Siirry pääsisältöön

Kuinka hoitaa hevostila, vauva, taapero ja kissat?

 Olen saanut kauhistelua osakseni siitä, kuinka pärjään tämän lapsi-eläinpaletin kanssa. Kun miehen isyysloma loppui ja jäin itsekseni päiviksi ja välillä myös öiksi kotiin tämän lauman kanssa, olin itsekin vähän kauhuissani. Kuitenkin elämä lähti sujumaan mukavasti. Kuopus on elämään tyytyväinen lapsi, jolle lähti heti muotoutumaan päivärytmi. Esikoisen päivärytmi määrittää kaikkea elämää. Esikoisen päivä- ja yöuniaikaan talo on hiljainen. Kuopuksen unia emme ole varjelleet erikseen. Hän saa nukkua ja syödä milloin tahtoo, mutta kun hiljainen aika on esikoisen mukaan määritelty, kuopuksen unet ovat melko usein juuri samaan aikaan. 

Ihan aluksi synnytyksen jälkeen mies hoiti aamu- ja iltatallit. Heti kun elämä rauhoittui, siirryin tekemään ne pääosin itse. Päivä menee yleensä seuraavasti, jos esikoinen on kotona. Hän viettää päiväkodissa noin kaksi päivää viikosta. 

6.30. Kuopus herää syömään maitoa.

7-7.20. Kuopus nukahtaa vielä hetkeksi, kissojen aamupala, vien hevoset ulos (asuvat tällä hetkellä tallissa ja ruokin ne tarhaan).

7.30. Esikoinen herää. Kuopuskin pian. Aamupalat, leikit.

9.45. Koko porukka ulos. Kuopus nukahtaa vaunuihin. Leikkiä esikoisen kanssa. Osana leikkiä siivoamme karsinat, lisäämme tarhaan vettä ja annamme heinät. Esikoinen matkustaa heinäkärryn kyydissä ja tekee tallitöitä omalla haravallaan ja pikkuisella kottikärryillään. Aina häntä ei kiinnosta, silloin hän saa tyhjentää harjapakin ja järjestellä harjoja. Joskus harvoin minun täytyy lukita tallin ovi sisältäkäsin, jottei hän karkaa. Myös Ratiritirallan laulaminen tallia siivotessa on oiva aktiviteetti.

10.30-11. Paluu sisälle. Kaikki ihmiset ruokitaan. Leikkiä.

12. Esikoinen nukahtaa. Joskus jään kuopuksen kanssa sisälle, joskus menemme ulos, jolloin hän nukahtaa vielä hetkeksi ja siivoan tarhaa. Oikein tehokkaina päivinä ehdin tehdä hevosten kanssa maastakäsittelyä. Iltapäivää kohti mennessä annan runsaasti heinää loppupäiväksi. Joskus esikoinen ei nukahda, silloin annan pikaiset lisäheinät esikoisen odotellessa unta vuoteessa ja kuopuksen loikoillessa mobilen alla omassa sängyssään.

14. Esikoinen herää, välipalaa, leikkejä, ehkä leipomista. Yleensä en jaksa lähteä uudestaan ulos ja pukea koko porukkaa, vaan jäämme sisään. Jos heinien kanssa pitää pelailla, menemme ulos. 

16.30. Päivällinen. Mies tulee kotiin. Perheaikaa.

Ilta. Useimmiten ehdin tehdä jotain Fitzin tai Nasun kanssa, välillä molempien. Mies harrastaa joko nyt tai kun esikoinen menee nukkumaan. 

19. Suihkukierros.

19.30. Esikoisen iltapala, Ryhmä hau. Kissojen iltapala. 

20. Iltatalli. Jos mies on työmatkalla, teen iltatallin vasta molempien lasten nukahdettua, 23 aikoihin.

20.30-21. Esikoinen menee nukkumaan ja kuopus menee kanssani mussuttamaan maitoa. Mies harrastaa. 

Viimeistään 23. Kuopus on nukahtanut ja aikuiset menevät nukkumaan.

3.30. Kuopuksella on nälkä. Jos mies on työmatkalla, saatan tehdä aamutallin jo nyt, kun kuopus nukahtaa, jotta lasten ei tarvitse olla yksin sisällä hereillä. Ja jos mies on työmatkalla, isovanhemmat keventävät useimmiten päivää huimasti ja lähettävät minua hevosten pariin jossain vaiheessa päivää. Onneksi on osallistuvia isovanhempia <3 Työmatkojen aikana myös talliporukka hoitaa lähes aina joitain tallivuoroja, joten pärjäämme yllättävän kivuttomasti. Toki noina päivinä olen väsyneempi, koska toki on täysin eri asia jakaa arki toisen kanssa, kuin olla itse se, joka vastaa kaikesta. 

Tiedostan, että elämämme on superaikataulutettua. Toisinaan se väsyttää, enimmäkseen aamuisin. Mutta jo yksikin jonkun toisen organisoima heinien vienti helpottaa aikataulutusta. Sekä lapset että eläimet vaikuttavat kyllä tyytyväisiltä siihen, että päivissämme on samanlaisena toistuva rutiini. Rutiini ja isovanhemmat kantoivat silloinkin, kun olin ainoana aikuisena koko porukan kanssa ja sain koronarokotteesta korkean kuumeen. Loppujen lopuksi tämä elämäntapa on valinta. Jos valitsee toisin ja elää vaikkapa kerrostalossa, saa vapauden hengittää arkea väljemmin, mutta ei voi viettää aikaa hevosten kanssa. Sillä väitän, että jos pitäisin hevosia tai hevosta täysihoitotallissa, en jaksaisi hevosarkea pienten lasten kanssa. Näin tämä sujuu. Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratsastaminen raskauden aikana

Ratsastuksesta raskauden aikana liikkuu jos jonkinmoista ohjetta. Itse sain heti aluksi neuvolasta kaksi eri ohjetta: ratsastusta pitäisi välttää heti ja eihän se ole mikään, anna mennä vain. Ainakin meidän neuvolassamme nojaudutaan UKK-instituutin ohjeisiin, jossa ratsastusta ja muita äkkiliikeitä ja kaatumis- tai putoamisvaaran sisältäviä lajeja kehotetaan välttämään heti alkuunsa. Sitten on oppaita, joissa ratsastusta ja muita tärinää aiheuttavia lajeja pitää välttää loppuraskaudessa ja joidenkin oppaiden mukaan putoamislajit ovat kiellettyjä alkuraskauden jälkeen. Keskustelupalstoilla on niin monta mielipidettä kuin on kirjoittajaakin. Jotkut ystäväni ovat saaneet aikanaan neuvon jatkaa niin pitkään kuin hyvältä tuntuu. Mitä tässä nyt sitten pitäisi uskoa, miten pitäisi toimia? Alkuraskauden aikana päätin uskoa sitä kokenutta terveydenhoitajaa, joka kehotti jatkamaan lajia. Ratsastin normaalisti kotona yksi tai kaksi hevosta päivässä, Islannissa tein hyvillä mielin pitkiä rat

Ontuva hevonen ja hämmentävät kuvat

Vetkaleen saatiin lopulta kuvattua joulukuun lopussa. Loppusyksy oli epäonninen kuvausten suhteen : röntgen pasahti ollessamme klinikalla ja sen korjaaminen vei pitkään. Mainitsin asiasta ohimennen jossain blogitekstissä ja sain huomata blogin voiman olevan valtaisa. Maksimissaan tunti siitä, kun julkaisin tekstin, sain viestin. Viestissä kysyttiin, että olenko tietoinen, että naapuritallillemme on tulossa taitava eläinlääkäri etelästä RTG:n kanssa ja että hän voi tehdä kotikäyntejä omalle tallille. Vau! Pakko oli tarttua tilaisuuteen. Eräänä joulun jälkeisenä päivänä pihaamme saapui heinäkuorma. Eläinlääkäri tuli pihaan samaan aikaan, mutta onneksi olimme kumpikin kotona. Jätin miehen purkamaan heinäkuormaa heinämiehen kanssa ja lähdin asioimaan eläinlääkärin kanssa. Mieskin tuli pian kaveriksi, niin että kyllä Vetkale sai paljon huomiota osakseen. Vetkale oli niin rauhallinen ja hyväkäytöksinen, että eläinlääkäri ei halunnut rauhoittaa sitä syyttä suotta. Vetkale seisoskelikin

LUKUVINKKI Lucinda Riley: Oliivipuu

 Kirja luettu e-kirjapalvelusta Imettäminenkö pitkäveteistä puuhaa? Päivisin ei ehdi tulla tylsää, sillä esikoiselle pitää keksiä paljon tekemistä. Tämän vauvan kanssa olen osannut asennoitua hyvin ilta- ja yöimetyksiin. Ne ovat nimittäin mitä mainiointa lukuaikaa, sillä en uskalla nukahtaa vauvan viereen. Pimeässä huoneessa koukuttava e-kirja (e-kirja siksi, että sitä voi lukea pimeässä) pitää mukavasti hereillä. Latasin Lucinda Rileyn Oliivipuun  (kustantaja Bazar Kustannus) heti, kun se tuli mahdolliseksi. Hiljattain syöpään menehtynyt Riley on tullut tunnetuksi etenkin Seitsemän sisarta -kirjasarjasta, johon olen ihan koukussa. Olen koukuttunut hänen muihinkin teoksiinsa. Kirjailijan menehtyminen suretti minua kovasti ja siksi tämä uusin suomennos tuntuukin erityiseltä lahjalta.  Oliivipuu ei liity mitenkään seitsemään sisareen. Oliivipuussa ollaan kaoottisissa lomatunnelmissa, kun kirjan yksi päähenkilöistä, Helena, perii Pandoraksi kutsutun huvilan Kyproksella. Helenalla on sal