Siirry pääsisältöön

Unelmaduunarin tilipäivä


KIRJA SAATU WSOY:LTA 

Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmaduunarin tilipäivä – kahdeksan askelta ja tienaat tarpeeksi jatkaa siitä, mihin Unelmahommissa jäi. Kun ensimmäinen kirja keskittyi mukavan työelämän järjestämiseen, käsittelee tämä kirja sitä, miten unelmien työssään voi tienata tarpeeksi rahaa. Pidemmän postauksen Unelmahommista löydät täältä


Kirjan rakenne muistuttaa edeltäjäänsä. Satu ja Hanne kirjoittavat vuorotellen omiin lukuihinsa omilla persoonallisilla äänillään, tukeutuen omien kokemustensa lisäksi muihin asiantuntijoihin sekä tutkimustietoon. Kahdeksan luvun teemat ovat pitkälti samoja kuin Unelmahommissa. Teos täydentää Unelmahommien antia, syventää esimerkiksi kivana ihmisenä toimimisen hyötyjä, verkostoitumisen tärkeyttä ja omien arvojen löytymistä. Suosittelen lukemaan Unelmahommissa ensin. Jos sinulle käy kuten minulle, eli tunsit kirjan loppuvan kesken, tämä kannattaa ahmaista heti perään tai vähän ajan kuluttua, kun ajatukset ovat ehtineet jäsentyä.

Omien arvojen mukaan toimiminen painottuu kirjan alkupuolella vahvasti. Kirjoittajat muistuttavat, että jokainen määrittelee itse, paljonko rahaa on tarpeeksi. Se taas riippuu siitä, millaista elämää haluaa elää. Esimerkiksi itse koen, että tarpeeksi rahaa on niin, että minun ei tarvitse stressata hevosten elättämisestä ja voin käydä harvakseltaan ulkona syömässä ja matkoilla ehkä kerran vuodessa. Kotona vietettävää vapaata aikaa pitää olla tarpeeksi.

Tuttuun tapaan jokaisen luvun lopussa on pohdintatehtäviä, jotka järjestelmällisesti pohdittuina luovat mielestäni kattavan pohjan vaikkapa liiketoimintasuunnitelmalle. Uutuutena lukujen loppuun on ripoteltu Kahvitauolla kuultua -osio, johon on koottu lyhyesti kokemuksia erilaisista tavoista järjestää työelämä. Aluksi kertomusten nimettömyys häiritsi minua, mutta kirjan edetessä häiriintynyt kokemukseni hävisi. Osittain näiden tarinoiden myötä ja osittain todennäköisesti kirjoittajien tietoisena valintana kirja ei tuntunut yhtä yrittäjyyspainotteiselta kuin edeltäjänsä. Kirjassa oli kullanarvoisia vinkkejä oman palkkatason nostamiseen myös työntekijänä. Näin luokanopettajan pohjakoulutuksella voin kuitenkin todeta, että omassa luokanopettajan työssäni vinkeistä ei ole juuri hyötyä, koska minun ei ole mahdollista neuvotella suurempaa palkkaa. Osa-aikaisena yrittäjänä yrittäjyyden alussa voin taas sanoa, että kirjasta on apua vähintäänkin herättäjänä ja inspiraationa, mutta myöskin ihan käytännöllisenä työkaluna.

Kirja ei tuo sisällöllisesti esiin järin uutta ja yllättävää, mikä ei tarkoita, että se olisi hyödytön. Ennemminkin se nivoo yhteen vinkkejä ja strategioita helposti pureksittavaan muotoon, koukuttavasti kirjoitettuna. Tähänhän tietokirjoittaminen tavallaan perustuukin; tietoa on, mutta usein hajallaan jossakin. Minulle kirja toimi hyvänä muistutuksena: oma logo olisi hyvä hankkia, brändiä hioa entisestään, noinkin voisi myydä, näinkin voi ajatella. Kirjan viimeiset luvut ovat erityisen kiinnostavia. Kiinnostuin erityisesti siitä, miten rahavirtoja voi löytää ja miten voisi mahdollisesti ennakoida tulevaa.

Kirja on saatavissa paperisena, e-kirjana ja äänikirjana. Minulle paperinen toimii hyvin. Tämä kirja on moneen kertaan luettava ja osioiden välillä voi surffailla tarpeen mukaan. 

Kommentit

  1. Tosi kiva kun oot esitellyt näiden kirjojen sisältöä! Itselle tulee usein olo, etten saa kirjan takakannesta tarpeeksi irti ja jätän kirjan tämän vuoksi varaamatta kirjastosta netin kautta. Näistä molemmista kirjoista olisi varmasti hyötyä, kun saa oman yrityksen lähtöviivalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoja on vaikea valita luettaviksi takakansien perusteella. Kiva kuulla, että näistä on ollut iloa ja hyötyä! Minulle Unelmahommissa toimi hyvin jo siinäkin vaiheessa, kun yrittäjyys ei tuntunut ihan vielä ajankohtaiselta.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ontuva hevonen ja hämmentävät kuvat

Vetkaleen saatiin lopulta kuvattua joulukuun lopussa. Loppusyksy oli epäonninen kuvausten suhteen : röntgen pasahti ollessamme klinikalla ja sen korjaaminen vei pitkään. Mainitsin asiasta ohimennen jossain blogitekstissä ja sain huomata blogin voiman olevan valtaisa. Maksimissaan tunti siitä, kun julkaisin tekstin, sain viestin. Viestissä kysyttiin, että olenko tietoinen, että naapuritallillemme on tulossa taitava eläinlääkäri etelästä RTG:n kanssa ja että hän voi tehdä kotikäyntejä omalle tallille. Vau! Pakko oli tarttua tilaisuuteen. Eräänä joulun jälkeisenä päivänä pihaamme saapui heinäkuorma. Eläinlääkäri tuli pihaan samaan aikaan, mutta onneksi olimme kumpikin kotona. Jätin miehen purkamaan heinäkuormaa heinämiehen kanssa ja lähdin asioimaan eläinlääkärin kanssa. Mieskin tuli pian kaveriksi, niin että kyllä Vetkale sai paljon huomiota osakseen. Vetkale oli niin rauhallinen ja hyväkäytöksinen, että eläinlääkäri ei halunnut rauhoittaa sitä syyttä suotta. Vetkale seisoskelikin

Ratsastaminen raskauden aikana

Ratsastuksesta raskauden aikana liikkuu jos jonkinmoista ohjetta. Itse sain heti aluksi neuvolasta kaksi eri ohjetta: ratsastusta pitäisi välttää heti ja eihän se ole mikään, anna mennä vain. Ainakin meidän neuvolassamme nojaudutaan UKK-instituutin ohjeisiin, jossa ratsastusta ja muita äkkiliikeitä ja kaatumis- tai putoamisvaaran sisältäviä lajeja kehotetaan välttämään heti alkuunsa. Sitten on oppaita, joissa ratsastusta ja muita tärinää aiheuttavia lajeja pitää välttää loppuraskaudessa ja joidenkin oppaiden mukaan putoamislajit ovat kiellettyjä alkuraskauden jälkeen. Keskustelupalstoilla on niin monta mielipidettä kuin on kirjoittajaakin. Jotkut ystäväni ovat saaneet aikanaan neuvon jatkaa niin pitkään kuin hyvältä tuntuu. Mitä tässä nyt sitten pitäisi uskoa, miten pitäisi toimia? Alkuraskauden aikana päätin uskoa sitä kokenutta terveydenhoitajaa, joka kehotti jatkamaan lajia. Ratsastin normaalisti kotona yksi tai kaksi hevosta päivässä, Islannissa tein hyvillä mielin pitkiä rat

LUKUVINKKI Lucinda Riley: Oliivipuu

 Kirja luettu e-kirjapalvelusta Imettäminenkö pitkäveteistä puuhaa? Päivisin ei ehdi tulla tylsää, sillä esikoiselle pitää keksiä paljon tekemistä. Tämän vauvan kanssa olen osannut asennoitua hyvin ilta- ja yöimetyksiin. Ne ovat nimittäin mitä mainiointa lukuaikaa, sillä en uskalla nukahtaa vauvan viereen. Pimeässä huoneessa koukuttava e-kirja (e-kirja siksi, että sitä voi lukea pimeässä) pitää mukavasti hereillä. Latasin Lucinda Rileyn Oliivipuun  (kustantaja Bazar Kustannus) heti, kun se tuli mahdolliseksi. Hiljattain syöpään menehtynyt Riley on tullut tunnetuksi etenkin Seitsemän sisarta -kirjasarjasta, johon olen ihan koukussa. Olen koukuttunut hänen muihinkin teoksiinsa. Kirjailijan menehtyminen suretti minua kovasti ja siksi tämä uusin suomennos tuntuukin erityiseltä lahjalta.  Oliivipuu ei liity mitenkään seitsemään sisareen. Oliivipuussa ollaan kaoottisissa lomatunnelmissa, kun kirjan yksi päähenkilöistä, Helena, perii Pandoraksi kutsutun huvilan Kyproksella. Helenalla on sal