Siirry pääsisältöön

Lähes ylivoimainen urakka


Taustaa tälle tarinalle: Vetkale on mielestäni hevoslauman järkevin tapaus. Vetkale ottaa asiat rauhallisesti ja rauhoittaa tarpeen tullen myös muut hevoset. Asiakkaat muistavat aina kehua Vetkaleen järkevyyttä.

Sitten itse tarinaan. Eilen oli mukava päivä. Kengittäjä kävi. Anoppi katsoi lapsen perään, minä talutin hevosia tallin ja tarhan välillä. Hevoset ovat rauhallisia kengittää, joten minulle jäi hyvin aikaa siivoilla tarhaa. Aurinko paistoi. Naapuri toi hevosille joulukuusen. Hevoset nakersivat sitä innoissaan.

Kengittäjä lähti. Jäin siivoamaan tallia. Mielestäni hetki oli täydellinen hevostilan somepäivityksen tekoon. Naputtelin pienen leppoisan tekstin, jossa kehuin päivää. Liitin mukaan hauskan kuvan. Latasin päivityksen ja aloin lakaista lattiaa. Sitten kuulin sellaisen äänen, joka ei luvannut hyvää.


Kyllä on laumassa leppoisaa. Pari minuuttia näiden kuvien jälkeen alkoi tapahtua.


Tallin ulkopuolella, tarhan suunnalla, rytisi. Siellä myös puuskutettiin. Rytinä ja puuskutus jatkuivat. Ja jatkuivat. Ja jatkuivat. Keksin vain kaksi selitystä: jollakin on ähky tai jollakin käy kipeää muuten vain.

Menin ulos. Ulkona tarhassa sinkoiltiin. Neljä hevosta sinkoili. Hyvä, kaikki hengissä siis ainakin! Kaikki juoksivat pari kertaa tarhakujan päästä toiseen päähän, kaikki näyttivät juoksevan eri aikaan ja eri suuntiin. Hevoset rauhoittuivat nopeasti. Vetkale tuli portille. Sen sieraimet olivat valtavat ja se puuskutti kauhean kuuloisesti. Muut näyttivät hengittävän hieman hengästyneesti. Vetkale jäi portille ja näytti siltä, kuin sillä olisi kovasti asiaa. Se puuskutti ja katseli minua. Syy puuskutukselle selvisi pian. 

Lumet olivat tippuneet tallin katolta tarhaan. Lunta on tippunut jo aiemminkin tänä talvena lauhojen kelien myötä ja lumi on muodostanut putoamispaikkaan ihan kunnon hangen. Umpisessa hangessa näkyi jälkiä. Jälkiä näkyi usean metrin verran, melkein koko katon pituudelta. Joku oli ryöminyt hangessa mahaa myöten. Se joku ei ollut tullut suorinta reittiä pois, vaan se joku on yrittänyt tasoittaa koko valtavan kinoksen. Se joku oli tainnut olla Vetkale. Ilmeisesti urakka oli käynyt vähän voimille ja Vetkale oli väsynyt umpihankeen ja hätääntynyt väsymyksestä. Ja kun järkevä Vetkale on hätääntynyt, muutkin ovat.

Muut rentoutuivat pöristelemällä, Vetkale puuskutti luonani hetken ja rauhoittui sitten. Se lähti omiin puuhiinsa ja minä sisälle. Onneksi ei käynyt kuinkaan.

P.S. Muuliprojektin Kaisa on listannut jälleen aktiiviset aikuisten kirjoittajien hevosblogit. Hevostilan emäntä keikkuu edelleen listoilla. Käykäähän kurkkaamassa myös Muulin tarinoita!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ontuva hevonen ja hämmentävät kuvat

Vetkaleen saatiin lopulta kuvattua joulukuun lopussa. Loppusyksy oli epäonninen kuvausten suhteen : röntgen pasahti ollessamme klinikalla ja sen korjaaminen vei pitkään. Mainitsin asiasta ohimennen jossain blogitekstissä ja sain huomata blogin voiman olevan valtaisa. Maksimissaan tunti siitä, kun julkaisin tekstin, sain viestin. Viestissä kysyttiin, että olenko tietoinen, että naapuritallillemme on tulossa taitava eläinlääkäri etelästä RTG:n kanssa ja että hän voi tehdä kotikäyntejä omalle tallille. Vau! Pakko oli tarttua tilaisuuteen. Eräänä joulun jälkeisenä päivänä pihaamme saapui heinäkuorma. Eläinlääkäri tuli pihaan samaan aikaan, mutta onneksi olimme kumpikin kotona. Jätin miehen purkamaan heinäkuormaa heinämiehen kanssa ja lähdin asioimaan eläinlääkärin kanssa. Mieskin tuli pian kaveriksi, niin että kyllä Vetkale sai paljon huomiota osakseen. Vetkale oli niin rauhallinen ja hyväkäytöksinen, että eläinlääkäri ei halunnut rauhoittaa sitä syyttä suotta. Vetkale seisoskelikin

Ratsastaminen raskauden aikana

Ratsastuksesta raskauden aikana liikkuu jos jonkinmoista ohjetta. Itse sain heti aluksi neuvolasta kaksi eri ohjetta: ratsastusta pitäisi välttää heti ja eihän se ole mikään, anna mennä vain. Ainakin meidän neuvolassamme nojaudutaan UKK-instituutin ohjeisiin, jossa ratsastusta ja muita äkkiliikeitä ja kaatumis- tai putoamisvaaran sisältäviä lajeja kehotetaan välttämään heti alkuunsa. Sitten on oppaita, joissa ratsastusta ja muita tärinää aiheuttavia lajeja pitää välttää loppuraskaudessa ja joidenkin oppaiden mukaan putoamislajit ovat kiellettyjä alkuraskauden jälkeen. Keskustelupalstoilla on niin monta mielipidettä kuin on kirjoittajaakin. Jotkut ystäväni ovat saaneet aikanaan neuvon jatkaa niin pitkään kuin hyvältä tuntuu. Mitä tässä nyt sitten pitäisi uskoa, miten pitäisi toimia? Alkuraskauden aikana päätin uskoa sitä kokenutta terveydenhoitajaa, joka kehotti jatkamaan lajia. Ratsastin normaalisti kotona yksi tai kaksi hevosta päivässä, Islannissa tein hyvillä mielin pitkiä rat

LUKUVINKKI Lucinda Riley: Oliivipuu

 Kirja luettu e-kirjapalvelusta Imettäminenkö pitkäveteistä puuhaa? Päivisin ei ehdi tulla tylsää, sillä esikoiselle pitää keksiä paljon tekemistä. Tämän vauvan kanssa olen osannut asennoitua hyvin ilta- ja yöimetyksiin. Ne ovat nimittäin mitä mainiointa lukuaikaa, sillä en uskalla nukahtaa vauvan viereen. Pimeässä huoneessa koukuttava e-kirja (e-kirja siksi, että sitä voi lukea pimeässä) pitää mukavasti hereillä. Latasin Lucinda Rileyn Oliivipuun  (kustantaja Bazar Kustannus) heti, kun se tuli mahdolliseksi. Hiljattain syöpään menehtynyt Riley on tullut tunnetuksi etenkin Seitsemän sisarta -kirjasarjasta, johon olen ihan koukussa. Olen koukuttunut hänen muihinkin teoksiinsa. Kirjailijan menehtyminen suretti minua kovasti ja siksi tämä uusin suomennos tuntuukin erityiseltä lahjalta.  Oliivipuu ei liity mitenkään seitsemään sisareen. Oliivipuussa ollaan kaoottisissa lomatunnelmissa, kun kirjan yksi päähenkilöistä, Helena, perii Pandoraksi kutsutun huvilan Kyproksella. Helenalla on sal