Siirry pääsisältöön

Joko tunnet EEWAn?


Yhteistyössä European Equine Wellfare Association
Kuvat Elisa Sepon ja Jasmin Niemelän albumeista

Joko tunnet EEWAn eli European Equine Wellfare Associationin? EEWA on verkostopohjainen hevosiin ja hevoseläimiin keskittyvä hyväntekeväisyysjärjestö. EEWAn ovat perustaneet suomalaiset Elisa Seppo ja Jasmin Niemelä tämän vuoden helmikuussa. Suomalaisista juurista huolimatta EEWAn toiminta ulottuu koko Euroopan laajuudelle.

EEWA toimii monella tasolla. Toisaalta EEWA tekee yhteistyötä sellaisten maiden kanssa, joissa hevosten hyvinvointiongelmat ovat räikeitä. Toisaalta EEWA tekee asennetyötä maissa, jossa hevosten olot eivät ole katastrofaaliset. EEWA järjestää resursseja, kouluttaa ja kerää päättäjille tietoa hevosten oloista. Euroopassa EEWA on jo aloittanut yhteistyön suunnittelun hevoseläinten rescue-tilojen kanssa. EEWA tulee järjestämään konkreettisia kampanjoita hevosten terveydenhuollon parantamiseksi. Hyväntekeväisyyden kohde ja tapa suunnitellaan ja toteutetaan aina yhteistyössä paikallisten ruohonjuuritasolla toimivien ihmisten kanssa. Suomessa EEWA järjestää tapahtumia, kuten koulutuksia, joiden avulla myös kerätään varoja hevosten hyvinvoinnin tukemiseksi. EEWA edistää pehmeitä arvoja hevosten kanssa toimimiseksi. Elisa avaa yhdistyksen periaatteita:
Meillä kulkee toiminnassa kautta linjan kestävän kehityksen mukaiset arvot, joita hevosen aseman parantaminen Euroopassa itse asiassa myös on. Siksi esimerkiksi varoja kerätään myymällä lippuja luennoilla, joilla edistetään hevoslähtöistä ja pehmeää asennetta ihan tavallisissa hevosihmisissä.
EEWAlle olennaista on oikean tiedon levittäminen, tietoisuuden lisääminen ja tieteen ja asiantuntijoiden hyödyntäminen. EEWAn tavoitteena on tulla ykkösasiantuntijaksi ja toimijaksi hevosten hyvinvoinnin kehittämiseksi Euroopassa.

Mihin EEWAa tarvitaan?
Sekä Elisa että Jasmin ovat olleet vapaaehtoistöissä Sharon Clarken yhdistyksen Their Voice kautta rescue-tilalla Portugalissa, Jasmin kerran ja Elisa kolmesti. Siellä heidän silmänsä avautuivat Euroopan karulle hevostodellisuudelle. He päättivät toimia konkreettisesti ja perustivat yhdistyksen. Ideat toimivista apukeinoista hevosten hyväksi ovat kehittyneet erityisesti Portugalin matkojen tuloksena. Yhteistyö Sharonin kanssa reissujen jälkeenkin on ollut tärkeää rescue-tilojen maailman ymmärtämisen kannalta. Elisan ja Jasminin mukaan hevosilla on erilaisia ongelmia maakohtaisesti. Eräs Euroopassa yleistettävä ongelma liittyy hevosen rooliin. Monessa maassa hevonen ei ole lemmikki, mutta se ei ole myöskään tuotantoeläin. Hevonen putoaa näiden roolien väliin, mikä aiheuttaa ongelmia.
Hevonen on usein käyttöväline. Siitä voidaan välittääkin, mutta jos hevoselle ei ole enää käyttöä, sillä ei ole arvoa rahallisesti. Tästä seuraa paljon heitteillejättötapauksia, kertoo Jasmin.
Elisa täydentää:
Jos hevosen tuottavuus lakkaa, sitä ei välttämättä hoideta, koska hevonen nähdään esineenä. Myös hevosen väkivaltainen kohtelu on ongelma, joka johtuu tiedonpuutteesta ja asenteista.
Hevosia jätetään tien poskeen kuolemaan, koska hyödyttömän esineen korkeille teurastuskuluille ei nähdä järkeä. Euroopassa on myös laittomia teurastamoja. Laittomat kuljetukset, joiden aikana hevosilla ei ole lepopäiviä, ovat eräs suurista ongelmista.

Elisa ja Jasmin oppivat Portugalissa, että ihmisten sosiaaliset olot ovat hevosten ongelmien taustalla. Sosiaaliset ongelmat ja koulutuksen puute vaikuttavat suoraan hevosten vointiin. Siksi myös ihmisiä on autettava ja työtä lainsäädäntöjen parantamiseksi on tehtävä.


Konkreettisia toimia
Mitä yksi yhdistys voi tehdä hevosten auttamiseksi? EEWAlaiset haluavat tehdä mitattavissa olevaa, konkreettista ja läpinäkyvää työtä. Konkreettiset toimet ilmenevät esimerkiksi madotuskampanjana, kastraatiokampanjana ja hevosten hammashuoltona. Vaikkapa kengityssetin lahjoittaminen itsessään ei ole riittävän konkreettinen toimi, sillä setin voi myydä eteenpäin. Kaikki avustukset ovatkin korvamerkittyjä johonkin, rahaa ei anneta eteenpäin sellaisenaan. Järjestö haluaa varmistua, että apu menee sinne, minne se kuuluu.
Tärkeää on auttaa heitä, joilta hevoset päätyvät rescue-tiloille. Esimerkiksi heidän hevosilleen voidaan järjestää madotusta, kertoo Jasmin. Elisa jatkaa:
Tämä auttaa, mikäli kyse on tiedonpuutteesta. Välinpitämättömyyden edessä olemme aseettomampia. Me voimme tuoda esiin näkökulmaa siitä, että hevonen on parempi työhevonen, kun se on terve ja hyvin hoidettu. Me emme voi tuputtaa hevosen itseisarvoa, mutta voimme vaikuttaa ainakin hyötynäkökulman kautta.
Myös rescue-tilojen arjen näkyväksi tekeminen on erittäin olennainen osa tietoisuuden lisäämistyötä. Heikon lainsäädännön vaikutukset ovat suoraan nähtävissä tilojen hevostarinoissa.

Työtä kuulostaa olevan melko paljon. Siksi toimiva verkosto on todella tärkeä. Elisa toteaakin:
Me autamme tiloja ja mahdollistamme muunkin toiminnan verkostojen avulla. Me emme pysty tekemään kaikkea yksin. Jasminilla on toive:
 Me haluamme jutella ja keskustella. Me otamme mielellämme vastaan ideoita siitä, mitä voisimme tehdä auttaaksemme.
EEWAn yhteistyöverkostoon kuuluu esimerkiksi rescue-tilojen pitäjiä sekä hevosalan ammattilaisia ja kouluttajia Suomessa ja ulkomailla. EEWA pyrkii kuitenkin koko ajan kasvattamaan verkostoaan. Verkostoitumisen tavoitteena on löytää resursseja kohdemaiden sisältä ja siten myöskin vähentää turhaa lentämistä.  Ihanteena olisi saada maakohtaiset verkostot toimimaan itsenäisemmin.
Meihin kannattaa olla yhteydessä jos yhteistyö kiinnostaa. Teemme kaupallista yhteistyötä yritysten kanssa ja erilaisten kurssien järjestämisen tiimoilta yhteistyötä hevosalan ammattilaisten kanssa, avaa Elisa.

Seuraavat askeleet
EEWA on saanut aikaan jo paljon muutaman kuukauden aikana. Yhdistyksellä on kuitenkin jo paljon suunnitelmia tulevien kuukausien varalle. Suomessa tulossa on hyväntekeväisyyshuutokauppa sekä varainkeruutapahtumana toimiva luentoviikonloppu. Tapahtuman luennoitsijoina toimivat Aino Koivukunnas, Nina Laiho, Heta Rautiainen ja Kati Riesen. EEWAn nettisivut sekä verkkokauppa aukeavat pian. Verkkokauppaan tulevien tuotteiden teemana on maailman muovijätteen vähentäminen. Yhdistys jatkaa yhteistyötä rescue-tilojen kanssa. Toiveissa olisi päästä pian paikan päälle tarkastelemaan todellista tilannetta. Tämän kaiken lomassa tavoitteena on kasvattaa verkostoa ja hankkia lisää yhteistyökumppaneita. Ennen kaikkea tavoitteena on lisätä tietoisuutta sekä yhdistyksestä että sen arvoista, hevosen oikeudenmukaisesta kohtelusta.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ontuva hevonen ja hämmentävät kuvat

Vetkaleen saatiin lopulta kuvattua joulukuun lopussa. Loppusyksy oli epäonninen kuvausten suhteen : röntgen pasahti ollessamme klinikalla ja sen korjaaminen vei pitkään. Mainitsin asiasta ohimennen jossain blogitekstissä ja sain huomata blogin voiman olevan valtaisa. Maksimissaan tunti siitä, kun julkaisin tekstin, sain viestin. Viestissä kysyttiin, että olenko tietoinen, että naapuritallillemme on tulossa taitava eläinlääkäri etelästä RTG:n kanssa ja että hän voi tehdä kotikäyntejä omalle tallille. Vau! Pakko oli tarttua tilaisuuteen. Eräänä joulun jälkeisenä päivänä pihaamme saapui heinäkuorma. Eläinlääkäri tuli pihaan samaan aikaan, mutta onneksi olimme kumpikin kotona. Jätin miehen purkamaan heinäkuormaa heinämiehen kanssa ja lähdin asioimaan eläinlääkärin kanssa. Mieskin tuli pian kaveriksi, niin että kyllä Vetkale sai paljon huomiota osakseen. Vetkale oli niin rauhallinen ja hyväkäytöksinen, että eläinlääkäri ei halunnut rauhoittaa sitä syyttä suotta. Vetkale seisoskelikin

Ratsastaminen raskauden aikana

Ratsastuksesta raskauden aikana liikkuu jos jonkinmoista ohjetta. Itse sain heti aluksi neuvolasta kaksi eri ohjetta: ratsastusta pitäisi välttää heti ja eihän se ole mikään, anna mennä vain. Ainakin meidän neuvolassamme nojaudutaan UKK-instituutin ohjeisiin, jossa ratsastusta ja muita äkkiliikeitä ja kaatumis- tai putoamisvaaran sisältäviä lajeja kehotetaan välttämään heti alkuunsa. Sitten on oppaita, joissa ratsastusta ja muita tärinää aiheuttavia lajeja pitää välttää loppuraskaudessa ja joidenkin oppaiden mukaan putoamislajit ovat kiellettyjä alkuraskauden jälkeen. Keskustelupalstoilla on niin monta mielipidettä kuin on kirjoittajaakin. Jotkut ystäväni ovat saaneet aikanaan neuvon jatkaa niin pitkään kuin hyvältä tuntuu. Mitä tässä nyt sitten pitäisi uskoa, miten pitäisi toimia? Alkuraskauden aikana päätin uskoa sitä kokenutta terveydenhoitajaa, joka kehotti jatkamaan lajia. Ratsastin normaalisti kotona yksi tai kaksi hevosta päivässä, Islannissa tein hyvillä mielin pitkiä rat

LUKUVINKKI Lucinda Riley: Oliivipuu

 Kirja luettu e-kirjapalvelusta Imettäminenkö pitkäveteistä puuhaa? Päivisin ei ehdi tulla tylsää, sillä esikoiselle pitää keksiä paljon tekemistä. Tämän vauvan kanssa olen osannut asennoitua hyvin ilta- ja yöimetyksiin. Ne ovat nimittäin mitä mainiointa lukuaikaa, sillä en uskalla nukahtaa vauvan viereen. Pimeässä huoneessa koukuttava e-kirja (e-kirja siksi, että sitä voi lukea pimeässä) pitää mukavasti hereillä. Latasin Lucinda Rileyn Oliivipuun  (kustantaja Bazar Kustannus) heti, kun se tuli mahdolliseksi. Hiljattain syöpään menehtynyt Riley on tullut tunnetuksi etenkin Seitsemän sisarta -kirjasarjasta, johon olen ihan koukussa. Olen koukuttunut hänen muihinkin teoksiinsa. Kirjailijan menehtyminen suretti minua kovasti ja siksi tämä uusin suomennos tuntuukin erityiseltä lahjalta.  Oliivipuu ei liity mitenkään seitsemään sisareen. Oliivipuussa ollaan kaoottisissa lomatunnelmissa, kun kirjan yksi päähenkilöistä, Helena, perii Pandoraksi kutsutun huvilan Kyproksella. Helenalla on sal